Vitaminer i hudvård

Vitaminer har en stor betydelse för oss människor och dess positiva effekt på kropp och sinne går inte att ta miste på! Vissa av dessa näringsämnen kan även göra en stor skillnad om vi inkluderar dem i vår hudvårdsrutin. De olika vitaminerna har många kraftfulla egenskaper som kan lindra, motverka och förebygga flera olika hudbesvär.

A-vitamin

Denna föryngrande antioxidant förekommer oftast i exfolierande hudvårdsprodukter i form av retinol eller retinylpalmitat. Retinol kan tränga ner i det undre hudlagret och där göra underverk för hudens celler!

A-vitamin verkar både förebyggande och behandlande vid besvär med akne och hämmar bildandet av bakterier som ger upphov till akne. Det hjälper till att reglera talgproduktionen i huden så att mindre överskott bildas och kan därför bidra till en mindre oljig hy.

Retinol reparerar och stimulerar hudcellerna i det undre hudlagret så att huden snabbare kan läka och förnyas. Det kan på så sätt ljusa upp ärr efter t.ex. akne.

Denna kraftfulla antioxidant stärker och skyddar huden inifrån och kan motverka pigmenteringar. Genom att hämma melaninproduktionen i huden kan pigmentfläckar reduceras.

Retinol stimulerar hudens kollagenbildning och tillsammans med dess cellreparerande egenskaper kan huden få tillbaka sin släthet och spänst.

C-vitamin

En riktig superhjälte som verkar i alla hudens lager men främst i det översta hudlagret. Där bekämpar den fria radikaler som kan orsaka rynkor och påskynda åldrandet. Tillför man C-vitamin till huden stöttas kollagenbildningen och kollagenets förmåga att dra ihop sig vilket bevarar hudens elasticitet.


E-vitamin

En kraftfull antioxidant som förekommer i oljeform och som har reparerande egenskaper.  E-vitamin kallas även tokoferol. Den kan stärka hudens fuktbarriär, är antiinflammatorisk och hämmar bildandet av fria radikaler i huden. Den stöttar kollagenproduktionen för att hålla huden mjuk, elastisk och påskyndar läkande. Därför passar den extra bra för torr eller skadad hud med bristningar eller ärr.

Vitamin B3

Eller nikotinamid som det också heter, är i hudvårdssammanhang känt för att verka lugnande, fuktbevarande och stärka hudens barriär. Nikotinamid påverkar ceramid- och kollagenproduktionen i huden och kan därför förstärka hudens elasticitet. Den ingår i nedbrytandet av enzymer som behövs för att bygga upp hudens barriärfunktion och hålla kvar fukt. Barriärfunktionen är viktig för att huden ska kunna stå emot irriterande och skadliga påfrestningar.

Omega-7

Omega-7 är en fettsyra som bidrar till friska, mjuka och smidiga slemhinnor i hela kroppen. Nyttiga fettsyror kan hjälpa vid många typer av hudproblem. Det lindrar  solskadad och strålningsskadad hud och påskyndar läkning. Havtornsolja, som är rikt på omega-7 har en tusenårig tradition av användning för lindring av hudproblem som rosacea, eksem, akne, dermatit och andra obalanser som kan uppstå i huden.

Genom att applicera omega-7 på huden ökar fukten och det kan även vara en bra idé att äta tillskott av omega-7.